Stropdas knopen

Hoe maak je die knoop

Help, straks een sollicitatie, feestje of receptie en die das moet nog geknoopt! Wij helpen je een handje.

De voorbereiding

Alvorens de stropdas om uw nek te leggen, zorg je er voor dat zeker het bovenste knoopje van je hemd dicht is en plaats je de kraag omhoog. 
Bent u rechtshandig? Hang het brede deel van de stropdas aan uw rechterkant , het smalle deel van de stropdas zal aan uw linkerkant te hangen. Voor linkshandigen is dit omgekeerd. 
Zorg ervoor dat het brede deel van de stropdas lager hangt dan het smalle deel. Bij een dikke knoop als een Windsor knoop, laat u het brede deel van de stropdas lager hanger dan bij een eenvoudige, dunne knoop. 
Ook het materiaal van de stropdas speelt een rol. Bij een stevige stropdas met een dikke voering moet u er rekening mee houden dat de stropdas na het strikken snel kort wordt.
Belangrijk is dat na het knopen de onderkant van de stropdas het bovenste deel van uw riem aantikt.

De knopen

Klassieke knoop (Four-in-Hand)
Windsor knoop (dubbele Windsor)
Halve Windsor knoop (Enkele Windsor)
Kleine knoop
Strik

De afwerking

Heeft u de stropdas eenmaal geknoopt en de juiste lengte verkregen? Zorg er dan voor dat u de knoop op de juiste plek schuift. Dit doet u door met een hand het achterbeen van de stropdas vast te houden en met de andere hand de knoop voorzichtig naar boven te schuiven. Als u een plooitje in de knoop wilt hebben, houdt u uw vinger onder de knoop voordat u de knoop op zijn plaats schuift. De knoop dient goed in het midden van de boord geplaatst te worden, waarbij de knoop het bovenste knoopje van uw overhemd volledig bedekt. Ook de bovenste boordenrand moet volledig bedekt worden.
Als laatste haalt u het smalle deel van de stropdas door het lusje aan de achterkant van de stropdas. Zo blijft het achterbeen (het smalle deel van de stropdas) goed op zijn plaats.